Az örök mesterhármas: táplálkozás, edzés, alvás – és még egy dolog

Az örök mesterhármas: táplálkozás, edzés, alvás – és még egy dolog

racz-greta-eletmodvaltas-egyszeruen-taplalkozasi-tanacsadas-blog-az-orok-mesterharmas-taplalkozas-edzes-alvas-es-meg-egy-dolog

Egyél jól. Mozogj. Aludj eleget. Törődj magaddal. Tartsd fent és ápold a kapcsolataidat.

A felsoroltaknak a teljesülése esetén elkerülhetetlen az energiád fennléte illetve az élet ízének a tapasztalása. A tanítványaim és a saját utam során a pszichológiának is rendkívül fontos szerepe van – ezért talán többet foglalkozom vele, mint ami a szakmánknál egyelőre megszokott. Amibe először jobban belemennék, az a ’még egy dolog”.

A rendszeres mozgás megléte, az elfogyasztott ételek milyensége és az alvási szokások mind befolyásolják hangulatunkat és mentális egészségünket. Számos tanulmány kimutatta, hogy az egészséges életmód jelentősen javíthatja a pszichológiai jóllétet. Nem csak több energiád lesz (ami nagyobb fókuszt ad a sikerek eléréséhez), de jobban is fogod érezni magad, így felszerelkezel arra a feladatra, hogy élvezd is a megadatott idődet.

Az egészséges életmód 3 konkrét pszichológiai előnye (a sokból), amit a mindennapjaidban azonnal hasznosítani tudsz:

Önbizalom

Mit szeretnél érezni, mikor a tükörbe nézel? 10-ből 9 konzultációmon az önbizalom az első válasz. Itt soha nem a fizikai változásokra gondolok, az még egy plusz pozitív velejárója a folyamatnak. Az egészséges életmód általános mellékhatása a testösszetétel javulása, a test pozitív változásai által nő az önbizalom és az önbecsülés.  

Jobb problémamegoldó készség 

Az egészséges életmód része a pozitív és kiegyensúlyozott gondolkodás elsajátítása. Ahelyett, hogy a negatív érzelmek uralkodnának, amelyek gátolják a problémák megoldását, a pozitívra való összpontosítás növelheti teljesítményt, ellenálló képességet, és elősegítheti a küzdeni akarás mechanizmusának fejlődését.

Kognitív előnyök

A mesterhármas alkalmazása javítja az agy működését és a memóriát, illetve segíthet megvédeni a kognitív hanyatlást. Különösen a kiegyensúlyozott táplálkozás támogatja az egészséges agyi tevékenységet, ami csökkenti az agyi diszfunkció és a neurodegeneráció valószínűségét. 

Az egészséges életmód másik alkotóeleme a játék. Társasjátékokkal való játszás, keresztrejtvények vagy rejtvények kitöltése vagy sportolás mind az agy használatát igényli. Az agy olyan, mint egy izom. Minél többet használják, annál erősebbé válik. Kevésbé valószínű, hogy ingered lesz órákig a TV előtt ülni, mivel az agyad nem túlságosan fogja értékelni.

Kanyarodjunk vissza az eredeti mesterhármashoz. Az alábbiak azonnal beépíthető dolgok – 3-3 csináld és ne csináld pont– azaz egyszerűen alkalmazható jó tanácsok.

Táplálkozás

 • Ne egyél olyan ételt csak a fogyás érdekében, amit nem szeretsz. Ez az erőfeszítéseket elég rövid élettartamúvá teszi.
 • Ne hagyj ki étkezést. Többféle táplálkozási trend van, bármi is vált be számodra, figyelj a rendszerességre. 
 • Ne koplalj. Ha túl keveset eszel a saját szükségletedhez képest, az rövidtávon lehet, hogy eredményeket fog hozni, de hosszútávon nem lesz mentálisan egészséges és tartható sem. Egy szakember segítségével mérd fel, hogy mi az a mennyiség és miből, ami a testsúly csökkenéséhez vagy megőrzéséhez elegendő.
 • Mindig kiegyensúlyozott étrended legyen, minden makrotápanyagot és elegendő mikrotápanyagot fogyasztva. 
 • Mindig figyeld az adagok méretét. Ha többet eszel, több kalóriát viszel be, mint amennyit elhasználsz az súlygyarapodáshoz fog vezetni.
 • Mindig maradj hidratált, igyál vizet. Ha elegendő vizet iszol, akkor tényleg csak éhség esetén fogsz enni – nem kompenzálva az evéssel a szomjúságot.

Alvás

 • Ne feküdj hosszú ideig az ágyban arra várva, hogy elaludj. Az életed megoldandó dolgai és problémái nagyobbnak tűnnek, amikor az ágyban fekszel, és az elméd túlsúlyba kerül. Én is notórius alvás helyetti kattogó és elmélkedő  vagyok, ezért nekem ezt a pontot néha nagyon nehéz kivitelezni, de egyre jobban megy. Kelj fel, járj körbe, csak akkor feküdj vissza, ha megnyugodtál. Néhányan az olvasásra, légzéstechnikára vagy az altató zenére esküsznek. Nekem pl. az segít, ha alvás előtt kiírom magamból a dolgokat.
 • Ne egyél alvás előtt nehéz vagy gyomorégést okozó ételeket. Az étel és emésztése nem fog engedni elaludni.
 • Ne igyál koffein tartalmú italt késő este, és ne használj alkoholt az elalváshoz. A koffein stimuláns, és ébren tart. Az alkohol el fog altatni, de nem hagyja, hogy pihentetően aludj.
 • Mindig feküdj le, ha fáradt vagy (nem délután 2-kor az irodában, de ebben az időpontban a fáradtság érzése az életmódváltással valószínűleg kevésbé fog megjelenni). 
 • Mindig legyen egy alvás rutinod. Azáltal, hogy egyazon időben kelsz és fekszel, a szervezeted fel tud készülni rá.
 • Mindig találj a pihenésre időt. Ha a nap nagy részében – amely számodra produktív – kipihentnek érzed magad, akkor pihentetően alszol, de ha legtöbbször nem, akkor derítsd ki miért. 

Edzés

 • Ne kezdj el egy edzéstervet anélkül, hogy ne konzultálnál szakemberrel. Lehet, hogy az a sablon edzésterv, amit kinéztél magadnak egyáltalán nem neked való.
 • Ne menj fejjel a falnak, mert abból könnyen sérülés lesz. Ezzel pedig oda a móka egy jó időre.
 • Ne legyél olyan környezetben, ami nem nyújt neked biztonságos érzést. Itt jelen esetben nem a komfort zónára gondolok, azt lépdeld át csak nyugodtan. Találd meg, amit szenvedéllyel űzöl. 
 • Mindig ismerd fel a korlátaidat. Senki sem ismeri jobban a testedet, mint Te. Ha pedig van melletted egy szakember, ezeket a korlátokat fokozatosan tudjátok tologatni.
 • Mindig olyan testmozgást válassz, amit szeretsz. 
 • Mindig törekedj a rendszeres testmozgására! Elengedhetetlen a jó egészség, az egészséges testsúly és a megfelelő alvás fenntartásához.

Végezetül: Fejezd be a kifogások kergetését, ne halogass. Ne pazarold tovább az idődet.

Ha tetszett, küldd el az ismerőseidnek is:

Facebook
Email
racz-greta-eletmodvaltas-egyszeruen-taplalkozasi-tanacsadas-rolam-3
Rácz Gréta vagyok. A küldetésem, hogy megtapasztald a bűntudat nélküli étkezés szabadságát és ne csak kövesd, hanem meg is értsd az étrended!
Keresés

Töltsd le ingyen!

A cukor utáni sóvárgás lehetséges okai

Racz Greta Eletmodvaltas Egyszeruen Taplalkozasi Tanacsadas Ebook Cukorsovargas Okai 3

Személyes kedvenceim: