Rejtett okok, amikre nem feltétlenül gondolunk és túlevéshez vezethetnek

Néhány már ismerős lesz a Cukor utáni sóvárgás és okai e-bookomból (itt tudod letölteni), csak ez egy kicsit mélyebb tartalmú. Sokan írtátok, hogy:

Miért nem tudom abbahagyni az evést?

A tartalom elég érzékeny, akinek innentől  nem inge, nem veszi magára. 

Én csak örülnék neki, ha minél kevesebben lennétek ilyen helyzetben és nagyjából a falnak írnám ezt a posztot.

Aki pedig sokszor tapasztalja, olvassa el, hátha segít megfejteni és megoldani.

Nem vagyok pszichológus, csupán foglalkozom ezzel és tanulok az evés pszichológiai hátteréről. (ergo mélyebben szakmai segítséget nem tudok nyújtani, erre vannak specialisták)


Gyakran fordulhatsz plusz ételhez anélkül, hogy tudnád, miért. Azt feltételezed, hogy nincs akaraterőd, vagy nincs kontrollod. Azonban ez egy kicsit így le van egyszerűsítve, és igazából saját magadat tolod bele ebbe.

Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy ha törődünk vele és tényleg meg akarjuk oldani ezt a dolgot az életünkben, akkor ez lehetséges. 

1. Felelősségvállalás

Mindig mély felelősséget érzel mindenért. Ha a világ súlyát hordod a vállaidon, kimerült  és túlterhelt maradhatsz.  Ételhez nyúlhatsz vigaszként, hogy megnyugtasd magad vagy eltereld a figyelmet. Ha itt felismered magad, akkor próbálj kevesebb felelősséget vállalni, és ismerd el, hogy nem minden a te hibád, nem tudsz mindenki helyett magadra venni dolgokat.

2. Bűntudat

Nem mondhatsz nemet bűntudat nélkül. Ez túlzott elkötelezettséget, kimerültséget és bosszúságot hagy maga után. Csalódás és kétségbeesés útján fordulsz az ételhez, úgy érzed csapdába vagy esve. Bármiről is van szó és okod volt rá, hogy nemet mondj, akkor miért érzed magad rosszul? Hogy csalódást okoztál valakinek? Gondolj bele, hogy hosszútávon ez mit szolgált így. Valószínűleg mindenkinek jobb. 

3. Alvás

Nagyon hosszú ideje nem aludtál egy jót. Érthető módon plusz ételhez fordulsz, hogy túléld a napot. Kétségbeesetten szükséged van egy jó pihenésre, de az időbeosztásod (elvileg) nem teszi ezt lehetővé. Sajnos ez olyan szinten alulértékelt dolog, mint a napi aktivitás (séta). 

4. Menekülés

Az étel menekülést és átmeneti megoldást jelent a teendők és a nem kívánt kötelezettségeket elől. Biztos hogy jobb ez, mint egy kis lépést megtenni?

5. Nem eszel eleget

Nem eszel eleget és ez sóvárgásban nyilvánul meg, túlkompenzálsz az éhség miatt. Lehet, hogy nem is fogyasztasz elegendő megfelelő tápanyagot  vagy olyan ételt eszel, amelyet nem találsz ízletesnek, nem szereted. A túlevés a kimaradó  öröm pótlása. Koplalás nem vezet sehova, sem mentálisan, sem fizikálisan nem oké. 

6. Reménytelen érzés

Reménytelennek és csapdába esettnek érzed magát. Nem érzed jól magad a bőrödben, az étel egyfajta büntetés és nem is tudod elhinni, hogy a dolgok valaha is megváltoznak. Ezzel és a ‘már úgyis mindegy’ hozzállással indulsz meg a lejtőn. Ne feledd, amit az előző posztban írtam, minden étkezés egy következő lehetőség! 

7. Szorongás

A dolgok kicsúsztak a kontroll alól. Eszel, hogy megnyugodj és lecsillapodj kicsit. 

Gondolj arra, amire szükséged van

Azon dolgozz, hogy tudatosan észrevedd, felhívd a figyelmet arra hogy mindez miért történik. Vedd észre  a gondolataidat és érzéseidet. Gondolj arra, mire van most szükséged?  Tényleg ételre, vagy valami másra? Ami nagyon fontos: 

Légy türelmes és megértő magaddal ebben a folyamatban.

Semmi baj nincs a ‘soul food’-al, ha tudjuk élvezni és nem pedig egy negatív dologból érkezik. 

Ha tetszett, küldd el az ismerőseidnek is:

Facebook
Email
racz-greta-eletmodvaltas-egyszeruen-taplalkozasi-tanacsadas-rolam-3
Rácz Gréta vagyok. A küldetésem, hogy megtapasztald a bűntudat nélküli étkezés szabadságát és ne csak kövesd, hanem meg is értsd az étrended!
Keresés

Töltsd le ingyen!

A cukor utáni sóvárgás lehetséges okai

Racz Greta Eletmodvaltas Egyszeruen Taplalkozasi Tanacsadas Ebook Cukorsovargas Okai 3

Személyes kedvenceim: